Getuigen

Onmisbaar tijdens de ceremonie! Zonder getuigen is een huwelijk namelijk niet rechtsgeldig. Hun handtekening onder de huwelijksakte maakt de verbintenis officieel. Even wat belangrijke dingen op een rijtje bij het maken van deze keuze.

  • In Nederland moet je minimaal twee getuigen kiezen en mag je er maximaal vier meenemen. Hoe je dit verdeelt maakt niet uit, als de bruid en bruidegom er allebei maar minimaal één meenemen. In bijzondere omstandigheden heb je soms zes getuigen nodig. Denk aan een huwelijk in het ziekenhuis of in de gevangenis. Elke getuige moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Als jullie in ondertrouw gaan moeten de getuigen bekend zijn en moet dit worden doorgegeven aan de gemeente. Je levert dan niet alleen jullie persoonlijke gegevens in, maar ook een kopie van de paspoorten van de getuigen.

Voor mij is het zijn van getuige meer dan alleen een erebaantje op de dag zelf. Bij het kiezen van getuigen heb ik heel bewust nagedacht over wat ik van hen verwacht. Met hun handtekening spraken zij vertrouwen uit in ons huwelijk en steun in goede en slechte tijden. Officieus is dit ook de rol van getuigen. Officieel kun je hier niet op rekenen. Bij het kiezen van de getuigen is het dan ook belangrijk dat je erover nadenkt wat jij van de getuigen verwacht. Voor hen is het hoe dan ook een erebaantje!

Tien jaar geleden koos ik voor mijn vader en één van mijn beste vriendinnen. Nu, tien jaar later mag ik dit jaar getuige zijn op haar bruiloft! Hoe leuk is dat!
Wat zijn jouw overwegingen?

PS: ik heb natuurlijk wel even gecheckt of ze zich niet verplicht voelde, maar haar geschreven kaartje was overtuigend genoeg.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *